Ako je to s kontrolami rebríkov? Sú vôbec nejaké kontroly rebríkov povinné? Kto môže takéto kontroly rebríkov vykonávať? Ako má kontrola rebríkov prebiehať? Aký doklad s kontroly rebríkov vystaviť? Na tieto a ďalšie otázky Vám prinášame odpovede v našom článku.

Ako lektor odborných školení (napr. školenie pre práce vo výškach) sa pri mojej činnosti pohybujem i v spoločnostiach a organizáciách, kde činnosť bezpečnostných technikov a autorizovaných bezpečnostných technikov nevykonávame my, ale túto činnosť vykonávajú iné osoby a vedúci zamestnanci, manažéri a konatelia nám dávajú množstvo otázok ohľadom kontroly rebríkov. Táto skutočnosť ma viedla k tomu aby som zozbieral fakty a odborné stanoviská o kontrolách rebríkov a napísal o tom článok.

Lehoty kontroly rebríkov

Z vyhlášky MPSVaRSR č. 147/2013 Z.z. vyplýva povinnosť vykonávať kontroly rebríkov minimálne 1 x za 12 mesiacov. Tejto kontrole podliehajú všetky druhy a typy rebríkov, ktoré sa používajú profesionálne (pri pracovnej činnosti) ako pracovné prostriedky. Táto povinnosť vyplýva z §9 ods. 1 a 2 zákona č. 124/2006 Z.z. o BOZP a Nar. Vlády SR č.392/2006 Z.z. a z návodu na použitie rebríka.

Ako je to s kontrolou rebríkov?

Kontrolu rebríka vykonáva v zmysle Nar. vlády č. 392/2006 §5 ods. 2 oprávnená osoba. Nakoľko všeobecne záväzný právny predpis neustanovuje žiadne podmienky oprávnenej osoby, môže ju oprávniť vykonávaním tejto kontroly zamestnávateľ. Rozsah je stanovený STN 131-2+1A a periodicita kontroly vyhláškou č. 147/2013 Z.z.

Ak sa rebrík používa mimo priestorov zamestnávateľa, musí byť rebrík označený dokladom o vykonaní poslednej kontroly.
Podľa vyjadrenia NIP môže zamestnávateľ výkonom kontroly rebríkov poveriť i svojho zamestnanca, ktorému je povinný zabezpečiť preškolenie o nebezpečenstvách, ktoré pri tejto činnosti môžu vznikať.

Poverený zamestnanec vykonáva ročnú kontrolu rebríkov zameranú na vizuálnu kontrolu a skúšku stability podľa pokynov z návodu na obsluhu.

Sumarizácia odpovedí na otázky položené v úvode je nasledovná:

  • Sú vôbec nejaké kontroly rebríkov povinné? Áno
  • Kto môže kontroly rebríkov vykonávať? Poverená osoba alebo zamestnávateľom určení a preškolený zamestnanec
  • Ako majú prebiehať? Rozsah je stanovený STN 131-2+1A
  • Aký doklad z takej kontroly vystaviť? Písomný doklad „Záznam z kontroly rebríkov“ a pokiaľ je rebrík používaný i mimo priestorov zamestnávateľa, tak je potrebné ho označiť ho štítkom o výsledku vykonanej kontroly.

Autor: Ing. Martin Turček