V súvislosti s množstvom otázok doručených na Národný inšpektorát práce (ďalej „NIP“) týkajúcich sa oboznamovania zamestnancov a udržania odbornej a zdravotnej spôsobilosti fyzických osôb v čase výskytu ochorenia COVID-19, Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR (ďalej „MPSVR SR“) prostredníctvom svojho krízového štábu prijalo dňa 13. 03. 2020 nasledovné opatrenie k spočívaniu lehôt počas krízovej situácie.

Opatrenie o spočívaní nasledovných zákonných lehôt, ktoré začali plynúť pred vyhlásením mimoriadneho stavu, v čase krízovej situácie:

  • lehota na vykonanie lekárskych preventívnych prehliadok podľa § 16 ods. 6 zákona č. 124/2006 Z. z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej „zákon č. 124/2006 Z. z.“),
  • lehota na oboznamovanie zamestnancov podľa § 7 zákona č. 124/2006 Z. z.,
  • lehota na absolvovanie aktualizačných odborných príprav podľa § 16 ods. 8, § 23 ods. 6 a § 24 ods. 10 zákona č. 124/2006 Z. z.“

Z uvedeného vyplýva, že vyššie uvedené lehoty v čase krízovej situácie vrátane mimoriadnej situácie a núdzového stavu neplynú. Upozorňujeme, že lehota podľa bodu 2 spočíva, len ak nie je objektívne možné splniť povinnosť podľa § 7 zákona č. 124/2006 Z. z. (napr. nemožnosť vykonať hromadné školenie z dôvodu zákazu hromadných podujatí, športovej, kultúrnej, spoločenskej, či inej povahy) a nie je možné ju splniť ani iným spôsobom (napr. e-learning). Nesplnenie tejto povinnosti nemôže bezprostredne a vážne ohroziť život a zdravie.

Školenie zamestnancov a udržanie odbornej spôsobilosti

Zdroj text: https://www.ip.gov.sk